Tester hvordan mikroplast påvirker jorda
Ett av hovedmålene med PAPILLONS-prosjektet, som blir koordinert av Norsk institutt for vannforskning (NIVA), er å forstå hva som skjer med mikroplast – altså plast med størrelse under 5 mm – i landbruksjord. Blir jorda, plantene og det vi kaller biota (alle levende organismer) i landbruksjorda påvirket av mikroplasten?
Av Sissel Brit Ranneklev, seniorforsker NIVA
En av måtene vi skal finne ut mer om dette er gjennom såkalte mesokosmos-forsøk ved CLIMECS-anlegget til Vrije universitet i Amsterdam. CLIMECS-anlegget er bygget for å teste ulike påvirkninger på jordøkosystemet. I dette forsøket har vi bygget 40 kolonner med jord, dyrket salat og tilsatt meitemark og spretthaler i jordsmonnet. I kolonnene varieres blant annet temperatur og nedbør under forsøkene.
Har du lyst til å se en kortfilm av kolonnene, trykk her!
Nylig var forskere fra NIVA på besøk ved universitetet for å hjelpe til med avslutningen av et forsøk som varte i 12 uker. I dette forsøket ble bionedbrytbar plast og plastfilm av typen polyetylen, som begge brukes mye i landbruket, tilsatt jorda. Hensikten med forsøket var blant annet å undersøke hvordan plasten og ulike vanningsstrategier påvirker meitemarkens bevegelser i kolonnen, og om meitemarken har mikroplast i fordøyelsessystemet. I tillegg undersøker prosjektet om plasten påvirker kjemiske forhold (f.eks. pH-verdi) og fysiske forhold (evnen til å holde på vann) i jorda. Aktiviteten til sopp og bakterier i jorda skal også undersøkes. Konsentrasjonen av stoffer som tilsettes plasten og gir den ulike egenskaper, skal også bestemmes. Og ikke minst: vil mikroplasten vaskes ut av jorda i kolonnene? Under forsøket ble mer enn 2 000 prøver samlet inn, og nå er de på vei til partnerne i prosjektet for ulike analyser.
Vil du vite mer om hvordan det går med alle prøvene som skal analyseres? Følg prosjektet på PAPILLONS!