Samarbeid for endring
For å løse utfordringene med landbruksplast på avveie må vi samarbeide. I Forum landbruksplast har vi en åpen dialog på tvers av hele verdikjeden til landbruksplasten for å stimulere til nyskaping og endring. Her deler vi problemstillinger, ideer og prosjekt for å finne løsninger og partnere i samarbeid som eliminerer plast fra landbruket i naturen.
"Forskningsprosjekter trenger bonden og bonden trenger forskning.”
– Gunhild Bødtker, seniorforsker NORCE
-
Har du møtt en problemstilling som fører til økt plastforurensing, forhindrer reduksjon av plastbruk eller plastgjenbruk i landbruket? Problemstillinger kan vi løse sammen. Del dem her, for å inspirere forskere og innovatører og finne mulige partnere for å skape endring.
-
Har du en idé som kan redusere eller eliminere plast i landbruket? Forum landbruksplast er en plattform der folk møtes på tvers av ulike fag og kompetansefelt for å realisere ideer som løser komplekse plastutfordringer. Her kan du kort skildre ideen og hvilken type kompetanse du søker.
-
Jobber du med et forskningsprosjekt, start-up eller oppgave der bønder eller andre i plastverdikjeden kan gi verdifull innsikt? Her kan du legge inn en melding for å finne samarbeidspartnere til ditt prosjekt.
-
Handelens Miljøfond
Bionova
SMIL-midler (spesielle miljøtiltak i landbruket)Statlige utlysninger
Regionale utlysninger
Kommunale utlysninger
Støtte fra Norges Bondelag

Webinar om bionedbrytbar plast
Høsten 2022 ble det arrangert et webinar om om bionedbrytbar plast i regi av NORCE, NTVA, Forum landbruksplast og AE-Bergen Knowledge Hub.
Hva er bionedbrytbar plast?
Hva skal til for at bionedbrytbar plast faktisk bionedbrytes i miljøet?
Hvilke effekter kan bionedbrytbar plast og bionedbrytningsprosessen ha på miljøet - for eksempel jordhelse?
Se opptak av webinaret med seniorforsker Gunhild Bødtker fra NORCE.
Kartlegging av plast i elver
Fra Storåna i Bjerkreim i sør til Eidselva i Nordfjord i nord. 43 elver og 200 kilometer elvebunn er saumfart.
– Resultatene viser at enkelte bønder må ha bedre rutiner for håndtering av plast, for eksempel ikke å la overskudd og rester av rundballfolie ligge ute der den er utsatt for vær og vind. Slik plast havner alt for ofte i elven, sier prosjektleder Gaute Velle i NORCE LFI.