Plast som er laget for å forsvinne: Webinar om bionedbrytbar plast
Se opptak av webinaret under
Bionedbrytbar plast som er laget for å forsvinne om den skulle ende opp i naturen kan være er en del av løsningen for å redusere opphoping av plast i miljøet. At en plast er bionedbrytbar betyr at mikroorganismer (f.eks. bakterier og sopp) er i stand til å omdanne den - i sin helhet - til CO2 og ny biomasse (dvs nye mikroorganismer).
Bionedbrytbar plast er tenkt brukt til produkter som har høy risiko for å havne i naturen, som fiskeutstyr, plastdeler i fyrverkeri eller plast som brukes i landbruket (f.eks. plastdekke på åker).
23. mars arrangerte NORCE, NTVA, Forum Landbruksplast, AE-Bergen Knowledge Hub et webinar om bionedbrytbar plast. Tema for webinaret var:
Hva er bionedbrytbar plast?
Hva skal til for at bionedbrytbar plast faktisk bionedbrytes i miljøet?
Hvilke effekter kan bionedbrytbar plast og bionedbrytningsprosessen ha på miljøet - for eksempel jordhelse?
Presentasjon ved seniorforsker Gunhild Bødtker i NORCE.
Informasjonen som blir gitt under webinaret er basert på en SAPEA rapport fra 2020 om bionedbrytbar plast i miljøet Biodegradability of plastics in the open environment.
En av utfordringene ved bruk av bionedbrytbar plast i Norge er vårt kalde klima. For å få mer innsikt i hvor lang tid det tar for bionedbrytbar plast å forsvinne under typisk norske betingelser, startet NORCE sammen med Akvariet i Bergen, HYDRA Marine Sciences og SAPEA, et forsøk på Akvariet i Bergen - les mer om forsøket her BUILT TO BIODEGRADE. I webinaret får dere vite mer om resultatene fra dette forsøket.
Webinaret ble arrangert av Forum landbruksplast, representert av NORCE, NTVA og Statsforvalteren i Vestland.
Les mer om temaet i artikkelen Bionedbrytning av bionedbrytbar plast.