
Webinar: Landbruksplast – påvirkning på jordmiljø og planter
Bli med på et spennende webinar i regi av Forum Landbruksplast, hvor vi presenterer rykende ferske forskningsfunn fra PROLAND- og PAPILLONS-prosjektene. Plast brukes i stor skala i moderne landbruk, men hvordan påvirker den jordmiljø og planter? Dette webinaret gir deg ny innsikt som gir et bedre grunnlag for å drive bærekraftig landbruk.
Webinaret er gratis og åpent for alle.
Dato: 14. februar
Tid: 12.30 – 13.30
Hvor: Digitalt (Teams). Teams-lenke for å delta sendes til alle påmeldte før klokken 10 den 14. februar.
Målgruppe: Alle som ønsker mer kunnskap om plastens rolle i landbruket.

Forumsmøte
Hei kjære medlemmer og gode samarbeidspartnere av Forum landbruksplast. Velkommen til vårt første forumsmøte i år!

Vårryddedagen – Hold Norge Rent
Foto: Hold Norge Rent
Vårryddedagen 2024: Hold Norge Rent inviterer til årets første nasjonale ryddedugnad lørdag 16. mars. Fjern søppel fra norsk natur før ferdselsforbudet trer i kraft 15. april. Værforbehold i Nord-Norge og Innlandet grunnet is og snø. Oppfordrer til rydding langs elver, innsjøer, strender, holmer, øyer, stier og i byrommet etter snøsmelting. Alle kan delta - ta med hansker, sekk eller pose, og planlegg avfallshåndtering før du rydder.
Mer informasjon her.

Webinar - Tips for å unngå plast i dyrkajorda, og er det lønnsomt å gå fra rundballer til silo?
Praktiske tips til hvordan du kan unngå plastforurensning i din dyrkajord med Cecilie Baann fra Niva.
Er det lønnsomt å gå fra rundballer til silo?
Tor Martin Eek, melk og kjøttprodusent i Sparbu, gikk over fra rundballer til plansilo. Han forteller om hvilke vurderingskriterier han la til grunn for skifte av fôrlagring.
Martin Eriksen fra NLR Trøndelag legger frem beregninger om å gå fra rundballer til plansilo. Han kommer inn på avstand mellom teiger, kjøring, plastbruk mm.
Webinaret er gratis.
Påmelding her.
Lenke sendes ut på e-post samme dag som webinaret arrangeres.


Fagdag – Plast i landbruket
Grønt kompetansesenter Mære og Skjetlein og Forum landbruksplast ønsker velkommen til en fagdag om plast i landbruket.
Hvordan oppfører plast seg i naturen? Brytes bionedbrytbar plast egentlig ned? Er rundballer eller plansilo mest lønnsomt? Hvordan håndtere plastavfallet? Dette er noen av spørsmålene vi vil diskutere i løpet av dagen.
Målgruppe: Gårdbrukere, studenter, naturbruksskole-elever, forvaltning og rådgivere i landbruket, landbruks-entreprenører og kommuner.
Seminaret er gratis.
Påmelding innen 12. november
Skjetlein videregående skole
15. november kl. 11.00 til 15.00
Påmelding her
Mare landbruksskole
16. november kl. 11.00 til 15.00
Påmelding her
Program
10.30 Registrering og kaffe med lett servering
11.00 Grønt kompetansesenter og Forum landbruksplast ønsker velkommen
11.10 Hvorfor fokus på landbruksplast og hva er flaskehalsene for innsamling?
Forum Landbruksplast - Trude Knutzen Knagenhjelm
11.25 Hva skjer med plasten i jorda?
Hva er forskjellene mellom bionedbrytbart og «vanlig» plast - Claire Coutris fra NIBIO
11.40 Kunnskap om landbruksplast i norsk jordbruk -
Cecilie Baann fra NIVA, PROLAND
12.00 Om innsamling av landbruksplast
Hva er hva, i landbruksplastens verden, og hvordan håndterer vi det? Om Plastretur sin innsamlingsordning. Tips og triks til innsamling og gjenvinning ved Kine Halvorsen, Plastretur og Arve Martinsen, Grønt Punkt Norge
Felleskjøpets innsamlingsordning og gjenvinning av landbruksplast – Felleskjøpet
Spørsmål og diskusjon
13.00 Lunsj
14.00 Er det lønnsomt å gå fra rundballer til silo?
Martin Eriksen, NLR, kun på Mære.
Tor Martin Eek (bonde) på Mære og Skjetlein.
14.30 Demonstrasjon og orientering utendørs
Felleskjøpet Agri demonstrerer komprimator
Skolegårdsbruket på Mære og Skjetlein forteller om sin plasthåndtering og erfaringer med rundballer og plansilo.
15.00 Vel hjem

Hybridseminar om jordlivet og plast i grønnsaksdyrking
Forum landbruksplast inviterer alle interesserte og engasjerte til et spennende dagsseminar på tvers av fagfelt og kompetanser torsdag 26. oktober. Vi må jobbe sammen for å finne løsningene på plastforurensing i naturen.

Seminar om bionedbrytbar plast i jord og avfallsstrømmer
Det er et økende fokus på plast, både som ressurs og som forurensning. I denne sammenheng har en del klima- og miljøhensyn drevet fram ulike former for bionedbrytbar plast. Disse spenner fra engangsartikler som drikkebegre og engangsbestikk til avfallsposer og landbruksplast som brukes til jorddekking. Men hvor fort brytes disse produktene ned under norske forhold?
På seminaret skal resultatene fra DGRADE og MOBIPLAST prosjektene presenteres:
Bionedbrytbar mardekningsfolie i norsk landbruk: Brytes den ned i landbruksjord og hvor miljøvennlig er den sammenliknet med andre alternativer?
Bionedbrytbar plast i kompost: Hvordan brytes den ned i kompost? Hvor miljøvennlig er bruken av bionedbrytbar plast til bestikk og drikkebegre i serveringsbransjen, sammenlignet med andre engangs- og gjenbruksløsninger?
Bionedbrytbar plast i biogass: Hva skjer med bionedbrytbare avfallsposer som brukes til innsamling av matavfall til biogassproduksjon? Hva er de miljø- og økonomiske kostnadene til bionedbrytbare matavfallsposer sammenliknet med andre avfallsløsninger?
Mer informasjon og påmelding: NIBIO: Nedbrytning av bionedbrytbar plast i jord og avfallsstrømmer.


Plastinnsamling i Sola kommune
Laurdag 10. juni 2023 kan bønder i Sola kommune igjen levere inn landbruksplast til gjenvinning utan kostnad. Mottaket er ope frå 10.00 til 12.30 i Joavegen 46, lageret til Sola kommune.

Markdag om plast på tunet i Rogaland
På markdag hos Marianne Goa, Randaberg 23. mai får du gode tips om hvordan du kan håndtere rundballeplast og andre typer plast for å unngå plast på avveie.

Webinar om den globale plastavtalen
På tampen av 2022 startet forhandlingene i FN om hva en global plastavtale skal omfatte og regulere. NORCE, som er medlem i Forum landbruksplast, er observatør og kan derfor gi faglige innspill, råd og kommentarer underveis i prosessen. NORCE gjør dette på vegne av North Atlantic Microplastic Centre (NAMC) som skal fremskaffe en helhetlig forståelse av mikroplast som miljøforurensning. 11. mai blir det mulig å følge webinaret om NAMC sitt innspill til den globale plastavtalen!

Forumsmøte
Program for møtet:
9.00–9.10 Velkommen og presentasjon av tematikken
9.10–9.40 Nedbrytning av bionedbrytbar plast i jord og avfallsstrømmer. Anna Woodhouse, forsker Norsus – LCA i landbruket
DGRADE Nedbrytning av bionedbrytbar plast i jord og avfallsstrømmer
Anna Woodhouse fokuserer på bærekraftig landbruk og bærekraftig bearbeiding av landbruksråvarer. Hun er koordinator for NordPEF, en arbeidsgruppe med nordiske forskere fra Sverige, Norge, Finland og Danmark hvis formål er å spre kunnskap om EUs Product Environmental Footprint-metodikk til jordbrukssektoren.
https://norsus.no/prosjekt/dgrade-nedbrytning-av-bionedbrytbar-plast-i-jord-og-avfallsstrommer/
9.40–9.50 Spørsmål til Anna Woodhouse
9.50–10.10 Kostnad- og tidseffektiv grovfôrproduksjon i plansilo, tårnsilo og rundballer. Håvard Steinshamn, seniorforsker NIBIO
Håvard Steinshamn forsker på fôrdyrking, fôrutnytting og produksjon av melk og kjøtt hos drøvtyggere. Prisen per fôrenhet grovfôr er på mange bruk høyere enn for innkjøpt kraftfôr, og investeringer i maskiner, teknisk utstyr og infrastruktur utgjør en stor del av kostnadene. For å snu denne trenden, trengs kunnskap om hvordan en kan øke utbyttet og redusere kostnadene.
10.10–10.20 Spørsmål til Håvard Steinshamn
10.20–10.30 Hva skjer nå? Oppdatering på aktiviteter innenfor landbruksplast
10.30–10.40 Plastpressetilskott for økt innsamling av landbruksplast. Kari Mostad, rådgjevar næringsavdelinga Voss herad
Voss herad har 380 landbruksforetak som søker produksjonstilskudd og ca. 100 av disse med melkeproduksjon og 250 som har sau, samt noen som også bare driver med fôrproduksjon. En stor del av grovforet blir lagt i rundballer og genererer svære mengder plast. Det er viktig at denne plasten blir resirkulert i så stor grad som mulig og med så god kvalitet som mulig.
https://voss.herad.no/aktuelt-fra-kommunen/tilskot-til-plastpresse.8801.aspx
10.30–10.50 Seminar 26. oktober i Viken
Innspill til tematikker
10.50–11.00 Åpen mikrofon

Medlemsmøte i forum
Program for dagen:
13.00–13.05 Velkommen
13.05–13.30 Presentasjon av aktiviteter for i år som en del av søknaden vi fikk løyve til fra Handelens miljøfond for 2023. (Birgitta Ralston, Bioregion Institute) (Presentasjon og spørsmål)
13.30–14.00 Citizen Science observations with the SoilPlastic App (Julia Miloczki, Institute for Sustainable Plant Production, AGES) (Presentasjon og spørsmål)
14.00–14.20 Våre funn fra spørreundersøkelsen om flaskehalser ved innsamling av landbruksplast i tre fylker (Arne Farup, Statsforvalteren i Nordland, Trude Knutzen Knagenhjelm, Statsforvalteren i Vestland) (Presentasjon og spørsmål)
14.20–14.40 Skandinavisk samarbeid for mer bruk av gjenvunnet landbruksplast (Jan Håvard Kingsråd, Felleskjøpet Agri) (Presentasjon og spørsmål)
14.40–15.00 Åpen mikrofon
Se innkalling på Teams eller send en e-post til Bastian Edi Hoffmann for å få tilsendt lenken til møtet!

Medlemsmøte i forum
Sett av datoen – mer informasjon kommer. Dette står på sakslisten
Svar på søknaden til Handelens Miljøfond
Seminaret avholdt oktober 2022
Hva skjer nå?
Årshjul for Forumsmøtene i 2023

Rådsmøte i forum
Året nærmer seg slutten og vi snakker om planer for neste år. Sett gjerne av datoen, slik at flest mulig av oss kan møtes!

Workshop seminar
Forum landbruksplast - Seminar/Workshop, Bioregion Institute, Statsforvaltaren i Vestland, NIVA.
For første gang kan alle forumsmedlemmene møtes fysisk, på tvers av fag og kompetanse og begynne å jobbe sammen for å løse problemet med landbruksplast på avveie! Det som ikke skulle vært et problem, er det fortsatt. I dette seminaret vil vi få ny kunnskap om plast i jorden.

